31 af landets 100 mest uddelende fonde har ikke ansat en direktion. Det viser en kortlægning, som Fundats har foretaget på baggrund af årsrapporter for 2023.
Således er det i en tredjedel af de største fonde op til bestyrelsen at varetage fondens daglige ledelse.
Det gælder også nogle af landets mest profilerede fonde, der hvert år uddeler trecifrede millionbeløb, som Salling-fondene, Ny Carlsbergfondet, William Demant Fonden og Dampskibsselskabet Orients Fond.
Flere af fondene uden direktioner har, i tråd med den generelt store stigning i fondenes uddelinger, fordoblet eller tredoblet deres uddelinger indenfor de seneste tre år. Og i takt med, at fondenes uddelinger stiger, er det sandsynligt, at flere fonde i de kommende år vil ansætte direktioner. Det vurderer Caspar Rose, advokat og lektor ved Center for Corporate Governance på CBS.
"Vi må forvente at se flere fonde med direktioner i de kommende år, hvilket dels skyldes øgede krav til professionalisering, men også ønsket om at skabe en bedre magtbalance i ledelsen," siger Caspar Rose.
"Fonde har ingen ejere, og derfor er der en latent risiko for, at bestyrelsen bliver for enerådig. Her er det en fordel at have en direktion, som kan udfordre bestyrelsen og stå for implementeringen af fondens strategi," siger han.
Processen er i gang
Blandt de erhvervsdrivende fonde, der ikke har en direktion, er Cowifonden. Den uddeler hovedsageligt til formål inden for forskning og uddannelse i ingeniør- og naturvidenskab, og fonden har siden 2020 næsten fordoblet sine samlede uddelinger fra lige over ti millioner kroner til 19,7 millioner kroner. Cowifonden blev i maj måned optaget som medlem af Fondenes Videnscenter.
Bestyrelsen overvejer lige nu, om Cowifonden skal ansætte en direktion. Det fortæller bestyrelsesformand David MacKenzie.
"Cowifonden gennemgår regelmæssigt sin strategi og retning, og vi overvejer skridtet mod at etablere en direktion, når det rette tidspunkt kommer," skriver han i en email til Fundats.
Hos Ny Carlsbergfondet har man allerede taget hul på processen med at ansætte den første direktør. Den 121 år gamle fond indledte processen i slutningen af 2023, efter at moderfonden Carlsbergfondet tidligere på året havde ansat professor Lasse Horne Kjældgaard som fondens første direktør nogensinde.
Faktisk havde Ny Carlsbergfondet allerede slået direktørstillingen op, men rekrutteringsprocessen blev sat på standby i foråret, da Carlsbergfondet besluttede ikke at genudnævne Christine Buhl Andersen som Ny Carlsbergfondets bestyrelsesformand.
Top-100-fonde uden direktionerKøbmand Herman Sallings Fond
Ny Carlsbergfondet
William Demant Fonden
A/S Dampskibsselskabet Orients Fond
OJD Fonden
Metro-Schrøder-Fonden
Aase og Ejnar Danielsens Fond
Købmand Ferdinand Sallings Mindefond
Karen Elise Jensens Fond
Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond
Qato-fonden
Cowifonden
Mica-fonden
Isabellafonden
Svend Andersen Fonden
Lemvigh-Müller Fonden
Fonden for Fynske Bank
Arvid Nilssons fond
Nils Kevin Jacobsens Familiefond
Grosserer Robert Delfers Mindefond (Synoptik-Fonden)
Sydbank Fonden
Fonden for Sparekassen Himmerland
Tømmerhandler Johannes Fogs Fond
Vissing Fonden
Axel Muusfeldts Fond
Sparekassen Danmark Fonden Hobro
Haandværkerforeningens fond
Toyota-Fonden
Entreprenør Marius Pedersens Fond
Bent O. Jørgensens Fond
Heinrich og Laurine Jessens Fond
Bestyrelsens ansvar
Erhvervsfondsloven indeholder ingen krav om, at en fond skal have en direktør. Hvis fonden ikke har en direktør, varetager bestyrelsen den daglige ledelse. Fonde uden direktioner har typisk ansat en administrator til at varetage det praktiske arbejde.
Uanset om fonden har en direktion eller ej, er det ifølge erhvervsfondsloven bestyrelsens ansvar at varetage den overordnede og strategiske ledelse og at sikre en forsvarlig organisation af fondens virksomhed.
En afgørende forskel er dog, at en administrator ifølge loven ikke har pligter og ansvar som en direktør og ikke kan repræsentere eller tegne fonden udadtil. Det er udpindet i erhvervsfondsloven, at bestyrelsen ikke må tildele en administrator ledelseshverv, der typisk henhører under en direktør, herunder altså den daglige ledelse.
Heller ikke de seneste anbefalinger for god fondsledelse fra 2020 forholder sig til, hvorvidt fonde bør have en direktion. I anbefalingerne hedder det alene, at bestyrelsen én gang årligt bør evaluere "en eventuel direktions og/eller administrators arbejde og resultater efter forud fastsatte klare kriterier."
Fungerer smidigt
Hos William Demant Fonden, en af de største erhvervsdrivende fonde uden direktion, fortæller bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen, at fonden i stil med en række andre fonde har valgt at lægge investeringsaktiviteter og ejerskabet af høreapparatkoncernen Demant i det helejede datterselskab William Demant Invest, som er organiseret med en bestyrelse og direktion.
"Uddelingsaktiviteterne ligger alene i fonden. Fondens bestyrelse er i den sammenhæng understøttet af et sekretariat, der under ledelse af en administrationschef varetager fondsadministrationen, og forbereder sagerne til bestyrelsen i henhold til uddelingspolitikken," siger Lars Nørby Johansen.
William Demant Fonden uddeler omkring 120 millioner kroner årligt, hovedsageligt til forskning inden for audiologi. Derudover går fondenes uddelinger til unges uddannelse, til sociale projekter for udsatte grupper og til kunst og kultur.
Bestyrelsen er foruden sekretariatet støttet af en ekspertkomité på det audiologiske og videnskabelige område, som hjælper med prioriteringen af indkomne ansøgninger til bestyrelsens endelige afgørelse.
"William Demant Fonden er som udgangspunkt ikke opsøgende, men baserer sig på indkomne ansøgninger til de formål, som fundatsen understøtter. På den baggrund har bestyrelsen for fonden fundet den beskrevne organisering som værende den mest hensigtsmæssige," siger Lars Nørby Johansen.
Jeg kan endda nogle gange blive i tvivl om, hvad direktører i fonde på størrelse med vores bruger al deres tid på.
Morten Grønbæk – bestyrelsesformand, Karen Elise Jensens Fond
Blandt de almene fonde uden en direktion er Karen Elise Jensens Fond. Fonden uddeler årligt i omegnen af 30 millioner kroner og har til formål at støtte lægevidenskaben, fortrinsvis med uddelinger til unge forskertalenter på danske hospitaler og universiteter.
"Det stiller selvfølgelig nogle andre krav til os i bestyrelsen, at vi ikke har en direktion, der kan udarbejde en strategi. Men omvendt bliver vi holdt godt i sporet på grund af en konkret fundats. Bestyrelsens strategiske arbejde ligger særligt i at vælge hvilke temaer inden for eksempelvis leukæmi, vi vil støtte," siger bestyrelsesformand Morten Grønbæk.
Som mange andre fonde benytter Karen Elise Jensens Fond et advokatfirma som administrator, der blandt andet står for at udarbejde opslag, indsamle ansøgninger og videresende dem til bestyrelsen.
"Det betyder, at vi som bestyrelse har som opgave at beslutte, hvad opslagene skal indeholde i henhold til fundatsen, at gennemgå ansøgninger og at beslutte, hvem der skal tildeles midler. Det foregår meget smidigt, fordi vores advokatfirma arbejder enormt professionelt," siger Morten Grønbæk.
Ikke aktuelt i en nær fremtid
Karen Elise Jensens Fond støtter tre til syv større projekter om året inden for forebyggelse, diagnostik og behandling. Det foregår gennem åbne opslag, og fonden sætter hvert år fokus på en bestemt folkesygdom. Morten Grønbæk fortæller, at fonden typisk modtager mellem 70 og 200 ansøgninger til hvert opslag
"Bestyrelsen mødes fysisk to gange om året, hvor vi gennemgår ansøgninger og fastlægger næste års uddelingsstrategi. Vi har dertil et par årlige videomøder, og jeg har jævnligt kontakt med vores administrator om praktiske spørgsmål; men det ligger meget lidt beslag på min tid," siger Morten Grønbæk, som til daglig er direktør for Center for Sundt liv og Trivsel.
"Jeg kan endda nogle gange blive i tvivl om, hvad direktører i fonde på størrelse med vores bruger al deres tid på. Der ligger selvfølgelig noget arbejde i at læse alle ansøgningerne igennem og i forberedelsen til vores årlige møde om strategi. Vi ville som bestyrelse have en mere godkendende funktion, hvis vi havde en direktion til det arbejde. Men jeg oplever ikke arbejdet som særligt ressourcekrævende," siger han.
Og hvor Cowifonden altså overvejer at ansætte en direktion, og Ny Carlsbergfondet allerede er i gang, anser Morten Grønbæk det for usandsynligt, at Karen Elise Jensens Fond i nogen nær fremtid får behov for en direktion. Fondens uddelinger har over de seneste år ligget nogenlunde stabilt på mellem 25 og 40 millioner kroner, og uddelingsmidlerne kommer fra udbyttet af fondens formueinvesteringer.
"Der er ikke noget, der tyder på, at vores uddelinger kommer til at ændre sig særligt meget. Og selv hvis vi skulle uddele 50 eller 70 millioner kroner, ville vi stadig sagtens kunne gøre det inden for de rammer, vi har," siger Morten Grønbæk.